Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ» ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

1.      Με δεδομένο ότι σήμερα δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν καταστεί αφερέγγυες και η καθιέρωση μιας πολύμηνης διαδικασίας για την παροχή της Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι δυνατόν να ευοδώσει (λόγω του μεγάλου όγκου των πτωχευμένων) προτείνουμε τα ακόλουθα:

ΣΧΕΔΙΟ 1

2.      Θεωρούνται όλοι όσοι τέθηκαν σε καθεστώς αφερεγγυότητας ως έντιμοι προσωρινά

3.      Τα πλήρη στοιχεία τους αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα του Οργανισμού Πτωχεύσεων


4.      Ο κάθε ένας που κατέχει στοιχεία περί της έντιμης πτώχευσης τους έχει δυνατότητα να κάνει σχετική αναφορά στον Οργανισμό Πτωχεύσεων εντός 3 μηνών από την ανάρτηση των στοιχείων του αφερέγγυου. Το τι στοιχεία συνιστούν ανέντιμη πτώχευση τα καταγράφει ο Οργανισμός Πτωχεύσεων και κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά.

5.      Αν στο διάστημα 3 μηνών ουδείς θέσει θέμα για ένα πτωχευμένο τότε αυτός αυτόματα θεωρείται έντιμος.

6.      Ο Οργανισμός Πτωχεύσεων εξετάζει εντός τριών μηνών την καταγγελία και καταλήγει οριστικά αν ο αφερέγγυος είναι έντιμος ή ανέντιμος

7.      Σε συνεργασία με την ΓΓΠΣ η Οργανισμός Πτωχεύσεων εξετάζει την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας από τον αφερέγγυο ή την οικογένειά του στο διάστημα των 3-5 ετών πριν την πτώχευση. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ζητάει αποδείξεις περί της απόκτησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ίδιους πόρους ή από χρήματα της πτωχευμένης επιχείρησης.

ΣΧΕΔΙΟ 2

8.      δημιουργία Επιτροπών σε κάθε Νομό οι οποίες θα διαχειριστούν άμεσα τα αιτήματα της δεύτερης ευκαιρίας.

9.      Στις Επιτροπές συμμετέχουν τουλάχιστον δυο μέλη από τα τοπικά Επιμελητήρια, νομικοί, εκπρόσωποι από υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. . Αυτές οι Επιτροπές θα διαχωρίζουν τους έντιμους που απέτυχαν από τους άτιμους με τα κριτήρια που θα ορίσει ο Οργανισμός Πτωχεύσεων.

10. Πρόσκληση στους επιχειρηματίες που ατύχησαν για ενδιαφέρον για δεύτερη ευκαιρία. Καταθέτουν πλήρη φάκελο με τις υποχρεώσεις τους, την περιουσία τους, την περιουσία των συγγενών πρώτου βαθμού, το επιχειρηματικό τους σχέδιο (αν υπάρχει έτοιμο. Δίνουν πλήρη πρόσβαση στους συνδίκους πτώχευσης που θα ελέγξουν τα στοιχεία της επιχείρησής τους.

11. η ρύθμιση για τα χρέη τους θα ακολουθήσει την γενική διαδικασία που θα ισχύσει για όλους

12. ευνοϊκότερη μεταχείριση του επιχειρηματία αν συμφωνηθεί (και διαπιστωθεί στην πράξη) διανομή μέρους των μελλοντικών κερδών στους εργαζόμενους της πτωχευμένης επιχείρησης που θα απασχολήσει στην νέα επιχείρηση που ιδρύσει στην ίδιο κλάδο ή σε άλλο κλάδο

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Φλωρά Καλησπέρα
    Συντάσσομαι απόλυτα μαζί σας διότι σαν έντιμος επιχειρηματίας μετά από 30 χρόνια επαγγελματικού βίου, κατάλαβα μέσα σε 5 χρόνια κρίσης τι σημαίνει να κινδυνεύεις αυτά που απέκτησες η συντήρησες 30 χρόνια να κινδυνεύεις να τα χάσεις σε 3 χρόνια.
    Δυστυχώς η κοινωνία αλλά και ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος στην Ελλάδα τον συνάδελφο που απέτυχε σε μιά επιχειρηματική προσπάθεια τον θεωρεί αποτυχημένο, αφερέγγυο και ανέντιμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε όλα στην ζωή να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία και στην επιχειρηματικότητα όχι ; Η αποτυχία σου με όλα τα συνακόλουθα, κουβαλιέται μέχρι το τέλος της καριέρας η της ζωής σου.
    Και να λάβετε υπόψιν σας της συνθήκες επιβίωσης στον επαγγελματικό τομέα με ένα κράτος εχθρό.
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή