Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ



Τα τελευταία πέντε χρόνια έπεσαν έξω δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνέπεια της επιχειρηματικής αποτυχίας οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες. Ουδείς ασχολείται αν έπεσαν έξω έντιμα ή δόλια. Για την Κοινωνία όλοι έπεσαν έξω δόλια (αυτό φυσικά δεν ισχύει για τον δανειολήπτη ιδιώτη που έπεσε έξω και οφείλει σε δημόσιο και τράπεζες, ο οποίος εξ’ορισμού θεωρείται έντιμος).
Ας υποθέσουμε για το παράδειγμά μας ότι ο επιχειρηματίας που έπεσε έξω κάνει μια δουλειά για 30 χρόνια (αυτό ξέρει να κάνει), απασχολούσε 5 υπαλλήλους, οφείλει σήμερα στην εφορία 20.000€ και δεν έχει ακίνητη περιουσία. Για να αποπληρώσει τις οφειλές του και για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του πρέπει να εργαστεί.

Σαν υπάλληλος θα πρέπει να βρει δουλειά ανάμεσα σε 1.500.000 (τουλάχιστον) ανέργους και αν βρει δουλειά θα λάβει μέσο μισθό 700€ καθαρά (αν είναι τυχερός). Δεν έχει καμία προϋπηρεσία σαν υπάλληλος (αρνητικό) και είναι μεγάλος σε ηλικία (50-55 ετών) (αρνητικό). Με 700€, ακόμα και με 1.000€ το Δημόσιο δεν λαμβάνει τίποτα έναντι του χρέους (ακατάσχετο κάτω των 1000€).
Όμως ο άνθρωπος είναι επιχειρηματίας επί 30 χρόνια και θέλει να δοκιμάσει και πάλι να επιχειρήσει (αυτό που ξέρει να κάνει) ώστε να έχει εισόδημα η οικογένειά του και να μπορέσει να πληρώσει τα χρέη του. Είναι έντιμος και έπεσε έξω λόγω κρίσης και όχι με δόλο. Ουδείς όμως το έχει εξετάσει για να το διαπιστώσει.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ο άνθρωπος αυτός είναι αδύνατον να ιδρύσει νέα επιχείρηση. ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Για να ιδρύσει επιχείρηση πρέπει να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. ΜΑ ΑΦΟΥ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΣ?
Στο ερώτημα προς την Πολιτεία «πώς θα σας ξεπληρώσω αν δεν εργαστώ?» η απάντηση είναι «θα σε βάλουμε φυλακή, θα σου μπλοκάρουμε για πάντα ότι μπορείς να κάνεις, πήγαινε και πέθανε σε μια γωνία, δεν θα δεις άσπρη μέρα ποτέ».

Και ρωτάω και τους εκπροσώπους των εργαζομένων: αν οι χιλιάδες Έλληνες που είναι στην ίδια θέση με το ανωτέρω παράδειγμα δεν επιχειρήσουν και πάλι, πώς θα δοθούν θέσεις εργασίας? Πώς θα μειωθεί η ανεργία? Πώς θα υπάρξει Ανάπτυξη?
Ρωτάω το Κράτος: πώς θα πάρετε πίσω τα οφειλόμενα? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου